Zo houd ik werk en privé gescheiden

Wanneer je net zoals ik een eigen bedrijf hebt, dan ben je al gauw een workaholic. Daar is op zich niets mis mee, totdat het ten koste gaat van je gezondheid of relaties. Hoe kun je dat voorkomen? Door op bepaalde momenten werk en privé goed gescheiden te houden. Wanneer er een grote overlap is tussen de twee, dan kun je nooit echt tot rust komen. Dat is niet goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Dus ben jij een bedrijfseigenaar? Ga er dan maar goed voor zitten. Vandaag ontdek je hoe ook jij eenvoudig het werk en je privéleven gescheiden kunt houden!

Eropuit gaan!

Natuurlijk moet het financieel wel kunnen. Ik weet als geen ander dat de meeste start-up eigenaren hun vakanties voor de aankomende jaren even ‘on-hold’ zetten. Heel begrijpelijk, maar soms vergeten we wel eens dat eropuit gaan niet per se betekent dat je naar een tropisch land moet gaan. Je kunt ook simpelweg in eigen land blijven voor een lang weekend of boek een stedentrip naar een Europese stad. Mijn persoonlijke aanrader? Een stedentrip Porto. Toen ik er zelf doorheen zat, ging ik om me heen kijken naar manieren om even op de pauzeknop te drukken. Ik kwam uit bij de Nederlandse reisorganisatie Bebsy. Daar kun je voor gunstige prijzen een leuk uitje boeken. Mijn oog viel op een stedentrip Porto, omdat ik de stad nog niet kende en het er geweldig rustgevend uitzag. Perfect voor mij. Tijdens de stedentrip heb ik al mijn werkspullen thuis gelaten. Ik had alleen mijn smartphone meegenomen voor noodgevallen. Hierdoor werd ik geforceerd mijn werk te laten voor wat het was en te focussen op mezelf.

Eindtijd voor jezelf zetten

Het grootste gevaar van een workaholic zijn? Tegenwoordig kan het zo makkelijk door de technologie die we allemaal tot onze beschikking hebben. Het is ontzettend verleidelijk om toch nog even een blik te werpen op je inbox. Misschien krijg je zelfs de e-mails wel te zien op je smartphone. Dan wordt het helemaal makkelijk om gelijk te reageren, ook al is dat niet nodig. Niemand zit er om 11 uur ‘s avonds op te wachten om een e-mail te ontvangen. Dat kan de volgende ochtend ook wel. Mijn tip om ook thuis privé en werk gescheiden te houden? Zet een eindtijd voor jezelf. Vanaf hoe laat mag je niet meer werkgerelateerde dingen doen? Ik heb een “niet storen” modus op mijn telefoon. Hierdoor verschijnen er geen berichten of e-mails meer op mijn scherm en kan ik ook niet gebeld worden. Alleen als ik meerdere keren gebeld word door hetzelfde nummer, wordt het doorverbonden. Ik raad je zeker zo’n modus of instelling aan! 

Zoek een balans

Al met al is het voornamelijk belangrijk dat je een goede balans creëert. In het begin zal dat niet erg lukken, omdat je nog druk bent om je bedrijf op te starten. Om te voorkomen dat je jezelf uiteindelijk voorbij rent, raad ik je wel echt aan om bijtijds aan de bel te trekken. Ga dan actief op zoek naar een balans. Pak bijvoorbeeld een nieuwe hobby op of ga twee keer in de week even goed zweten in de sportschool. Wat je ook doet, doe het voor jezelf en niet voor je werk.