Alles wat je moet weten over spaanplaten

Afhankelijk van de branche of de sector waarin je werkzaam bent, maak je gebruik van diverse materialen. Op een kantoor is bijvoorbeeld een goede internetverbinding en degelijke computers een must have. Daarentegen gebruiken bouwbedrijven diverse soorten bouwmateriaal. Daarbij is het ene materiaal veelzijdiger in te zetten dan het andere. Neem bijvoorbeeld de spaanplaat. Dit is zo’n bouwmateriaal dat je op allerlei manieren kunt gebruiken. Maar wat weet je eigenlijk over dit materiaal? Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over spaanplaten voordat je ermee aan de slag gaat!

Veelzijdig bouwmateriaal

Tijdens het klussen maak je idealiter zo optimaal mogelijk gebruik van de beschikbare materialen. Tegelijkertijd wil je niet ergens op bezuinigen. Het moet immers allemaal wel degelijk en stabiel zijn. Een ideaal materiaal is de spaanplaat. Binnen de bouwsector worden dit soort platen voor allerlei doeleinden gebruikt. Zo kun je met een spaanplaat wanden bekleden. Daarnaast is het ook mogelijk om ermee het plafond strak te maken. Afhankelijk van de doeleinden kun je weer een andere soort van dit plaatmateriaal aanschaffen. Kortom, erg ideaal als je iets zoekt waarmee je goed uit de voeten kunt én veelzijdig in te zetten is.

Allerlei spaanplaten

Voordat je gelijk los gaat en dit materiaal inslaat, is het wel zo handig om te weten welke verschillende varianten verkrijgbaar zijn. Zo heb je de standaardvariant. Die is vrijwel altijd hetzelfde: een plaat opgebouwd uit drie houtvezel lagen met een sterke kern. Een alternatief voor de standaard spaanplaat is de gemelamineerde versie. Deze plaat is te herkennen aan de iconische melamine coating. Dit soort platen worden doorgaans gebruikt voor meubels en dergelijke. Kijk de volgende keer maar eens kritisch naar de planken van de IKEA kast. Dat is gemelamineerd plaatmateriaal! 

Een andere variant van dit plaatmateriaal is tevens te herkennen aan het uiterlijk. Ik heb het namelijk over de groene platen. Waarom zijn er specifiek groene spaanplaten, hoor ik je denken. De reden is stiekem erg logisch: dit toont aan dat de platen vochtwerend zijn. Hierdoor kun je de groene platen het beste gebruiken in ruimtes die vochtig worden. Een gewone spaanplaat is met andere woorden niet watervast en kan vervolgens kromtrekken. Zo zie je maar dat het echt handig kan zijn om je van tevoren even in te lezen in een onderwerp of een bepaald product. Misschien geldt dat nog wel meer als het betrekking heeft op spullen waar jij mee werkt! Nu weet je in ieder geval genoeg om te beslissen of een spaanplaat geschikt is voor jouw werkzaamheden.