Jouw bedrijf groener!

In de maatschappij wordt steeds meer aandacht besteedt aan het milieu. Niet alleen burgers gaan rekening houden met manieren om duurzamer te leven, maar ook bedrijven moeten mee in dit aspect. Zodoende zie je steeds vaker hoe bedrijven duurzame en milieubewuste keuzes verwerken in hun bedrijf. Niet alleen in het productieproces worden aanpassingen gemaakt om de aarde minder te belasten, er wordt ook in hun ontwikkelproces steeds meer rekening mee gehouden. Als kleine ondernemer kan het soms moeilijk zijn hoe je mee kan gaan in deze duurzaamheids-innovering. Het kost namelijk vaak ook veel geld om je productieproces te veranderen. Echter werken alle kleine beetjes mee. Je hoeft niet gelijk enorme kosten te maken, je kan ook klein starten en stapje bij stapje je bedrijf verduurzamen. In deze blog bespreek ik een aantal veranderingen die je in jouw bedrijf kan doorvoeren om duurzamer te werk te gaan.

Afvalverwerking

Het grote probleem met het milieu is natuurlijk dat mensen zoveel maken en gebruiken. Zodoende is het belangrijk om je afval op de juiste wijze te verwerken. Gebruik je in je bedrijf schadelijke stoffen? Dan moet je deze natuurlijk bij gespecialiseerde bedrijven wegbrengen. Gebruik je geen schadelijke stoffen? Dan kan je nog steeds meehelpen, namelijk door je normale afval te scheiden. Dit kan heel simpel worden gedaan door verschillende bakken te gebruiken. Train je werknemers hier ook in, want een groene aanpak werkt pas als iedereen meedoet. Misschien motiveer je zelf nog wat werknemers om thuis ook duurzame verbeteringen te maken.

Gebruik

In je onderneming gebruik je natuurlijk diverse items. Het ligt volledig af aan wat voor onderneming je drijft, wat voor items en materialen je gebruikt. Probeer bij het inkopen van deze materialen te denken over de duurzaamheid ervan. Zelfs als je een kantoor hebt met werknemers waar geen bijzondere producten worden gebruikt, kan je verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan toiletpapier dat gemaakt is van gerecycled papier. Kijk bijvoorbeeld op de website van circulair in bedrijf voor inspiratie. Hier zie je diverse producten die gemaakt zijn van duurzame of gerecyclede materialen.

Inspireer anderen

Zoals ik al zei, is het belangrijk om je werknemers ook bewuster te laten denken als het gaat om het milieu. Maar ook buiten je werknemerskring kan je mensen inspireren. Bedrijven die milieubewust zijn, worden door consumenten als positiever ervaren, omdat ze geven om een volgende generatie. Wees dus niet bang om veranderingen in werking te zetten, het zal alleen maar positieve reacties van omstanders opwekken.