Administratie overzichtelijk houden

Ik ben afgelopen jaar begonnen als ZZP’er. Zzp is een afkorting voor ‘’zelfstandige zonder personeel’’. Ik werk dus alleen. In plaats van freelance of zelfstandig ondernemer wordt de benaming zelfstandige zonder personeel gebruik. Ik help mensen begeleiden bij de politie. Het kan er soms heftig aan toe gaan en hiervoor ben ik opgeleid als psycholoog die onder ander helpt bij PTSS. Dit komt steeds vaker voor in Nederland. Freelancers overwegen soms om een zakelijke rekening te openen. Dit biedt veel voordelen. Hoe heb ik de juiste rekening gevonden en wat heb ik eraan?

Overzicht bewaren

Een van de belangrijkste redenen voor een zakelijke rekening openen, is om je administratie overzichtelijk te houden. Door de privé- en zakelijke boekhouding te scheiden. Dit maakt het makkelijker om belastingaangifte te doen. Als ZZP’er wil je graag onafhankelijk zijn. Je hebt een goed overzicht van je uitgaven. Het is wel belangrijk dat je de juiste zakelijke rekening opent, die het best bij jou past. In mijn geval ga ik kijken naar banken die affiniteit hebben met ZZP’ers en een automatische boekhouding aanbieden. Dit kost misschien wat meer per maand, maar het is handig voor degene die niet heel goed met hun geld kunnen omgaan en vaak het overzicht verliezen. Als handige functie vul ik in dat ik betaalalerts op mijn smartphone kan zien. Uiteindelijk blijven er nog een paar resultaten over, waaruit je de beste bank en dus ook rekening kan kiezen. Ik heb het geluk dat ik een actie kon krijgen van 1 jaar 50% korting voor starters. Ik heb recht op 1000 transacties per jaar, rente op betaalrekening, uitstekende service en tot slot, korting op pinapparaten, IDeal en boekhoudpakketten. Na een sessie met een politieagent, zijn er twee mogelijkheden. Je kan meteen afrekenen via het pinapparaat, of ik stuur een factuur met een 14-daagse betalingstermijn.

Voordelen van zakelijk rekening

Zoals ik eerder al aangaf, is het grootste voordeel van een zakelijke rekening toch wel de overzichtelijke administratie. Je kan gemakkelijk zakelijk en privé gescheiden houden. Het is niet wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar bij ondernemers, zoals ik, waar de zakelijke privégeldstromen door elkaar lopen, is het een stuk lastiger om de administratie overzichtelijk te houden. Het geeft ook een professionelere uitstraling. Vaak geven banken ook de optie om bijvoorbeeld workshops te volgen, netwerkbijeenkomsten of naar een inloopmoment om te sparren over je onderneming. Een zakelijke rekening biedt veel mogelijkheden. Ik ben goed geholpen met mijn keuze voor het kiezen van de juiste rekening.