De toekomst van werken als vrachtwagenchauffeur

Er hangt, zeker in Amerika, toch een bijna mythisch gedachtengoed rondom het beroep van vrachtwagenchauffeur. Vrachtwagenchauffeurs staan daar ook wel bekend als de zogenaamde ‘cowboys of the road’. Vrachtwagenchauffeurs horen bij de Amerikaanse cultuur. In Europa heeft het beroep niet een dergelijke status maar desondanks zijn er ook in Europa ontzettend veel vrachtwagenchauffeurs aan het werk. In onze globale wereld gaan er overal vele vrachtwagens over de weg om goederen van A naar B te brengen. Maar hoe zit het werk van een vrachtwagenchauffeur er precies uit? En hoe zal het beroep van vrachtwagenchauffeur er in de toekomst uitzien? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

Altijd op de weg

Vrachtwagenchauffeurs zijn altijd op de weg. Dit is geen overdrijving. De gemiddelde vrachtwagenchauffeur zal in een jaar zo’n 330 dagen op de weg zijn. Dit betekent dus heel veel langs de weg in de vrachtwagen slapen en lange dagen rijden. Een vrachtwagenchauffeur wordt betaald voor hoeveelheid kilometers gereden en zal dus zoveel mogelijk en zo lang mogelijk op de weg zijn. Natuurlijk zijn er wel voorschriften dat je niet zomaar 24 uur achter elkaar mag rijden en een vrachtwagenchauffeur zal op tijd pauze moeten nemen. Wanneer je graag achter het stuur zit en ook veel wilt reizen kan eh beroep van vrachtwagenchauffeur ideaal zijn voor je. Je bent lekker op de weg, drinkt een ijskoude cola terwijl je de ene dag door de Zwitserse alpen rijdt en een paar dagen later langs de kust van Spanje gaat. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je veel van huis bent. Dit betekent dat wanneer je graag veel tijd met je familie of gezin doorbrengt, vrachtwagenchauffeur misschien niet het ideale beroep is voor je.

De toekomst van het beroep

Er zijn vrachtwagenchauffeurs die zich zorgen maken over de toekomst van het beroep. Er zijn natuurlijk vele bedrijven momenteel zelfrijdende auto’s aan het ontwikkelen en het is een logische stap dat er dan ook zelfrijdende vrachtwagens zullen komen. Wanneer deze vrachtwagens veilig wereldwijd goederen over de weg kunnen vervoeren, zullen chauffeurs niet meer nodig zijn. Maar voor de meeste vrachtwagenchauffeurs zijn de zorgen ongegrond. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s gaat langzamer dan gedacht en het is nog een verre weg voordat voertuigen zonder bestuurder veilig de weg op kunnen. Dus als je graag achter het stuur zit en wat van de wereld wilt zien, dan is vrachtwagenchauffeur nog steeds een fantastische beroepskeuze.